SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Föreningen Saltsjöbadens Friluftsbad

Badet ägs av Föreningen Saltsjöbadens Friluftsbad. Vår förening finns till för att Saltsjöbadens Friluftsbad tillsammans med Hotellviken ska behålla sin unika karaktär av bad- och kurort. Miljön ska vara tillgänglig för allmänhet för rekreation och avslappning.

Saltsjöbadens Friluftsbad är ett kulturarv som vi vill vårda. Du kan vara med och bidra med ditt medlemskap. Bli medlem här! 

 

FÖRENINGENS STYRELSE


Peter Westin, ordförande 
Sean ODonnell, vice ordförande
Gudrun Söderberg
Carina Bjurström
Jan Värmon
Dag di Meo
Susann Willemo

 
Badets historia
 
Saltsjöbaden fick sin plats på kartan tack vare K A Wallenberg. l slutet på 1800‑talet reste han runt i Europa och såg hur de nyanlagda och populära bad‑ och kurorterna drog till sig en internationell publik. 1896 lanserade han, och ett antal andra idérika finansiärer, Saltsjöbaden som en sommar‑ och vintersportort med ett herr‑ och dambadhus, seglarhamn med hotell, kälkbackar samt skidhopp-backe.

 

Baden förr


1913 byggdes ett badhus längst ut på Restaurantholmen (nuvarande dambadet). Här huserade herrarna i knappt tio år då arkitekten Torben Grut, som stod bakom Stockholms Stadion, fick i uppdrag att rita en ny magnifik simstadion. Arkitekten hade en dröm om ett grekiskinspirerat praktbad med en centralt placerad amfiteater omgiven av ett herr‑ och ett dambadhus. Bristen på pengar gjorde att visionerna krympte till ett enda badhus – nuvarande herrbadet. Det gamla badet blev istället damernas. Av den grekiska visionen om en amfiteater blev det en terrasserad strand i det fria, det som idag kallas mellanbadet.

Badhusen är sedan 2012 byggnadsminnesförklarade.

SALTISBADET I TURISTFILM OM STOCKHOLM FRÅN 1932

Stockholm "Queen of the Baltic" (1932) är en turistfilm om Stockholm med amerikansk speaker med avsikt att locka utländska besökare till huvudstaden. Filmen är drygt 10 min lång och vid 9 min 9 sek så  får vi uppleva Saltisbadet 1932. Klicka här för att se filmen ››