Maud 100 år

20 mars 2020

Grattis Maud 100 år.

 Friluftsbadets äldsta badgäst är Maud Iwarsson, född 1920. Hon växte upp i Solsidan och kom till badet första gången för nittiofyra år sedan. Hon var då sex år gammal och badet hade invigts året innan under pompa och ståt.

 Här lärde Maud sig simma och tog simmärken för den legendariske idrottsprofilen Sigge Bergman.

Simpromotionerna, då alla barn som tagit märken fick diplom, var festliga tillställningar. Alla barn fick saft och bullar på Grand Restaurant uppe på holmen. På kvällarna deltog Maud i simklubben PLASKS aktiviteter i herrbadet. Då var det simträning, vattenbalett och simhopp. Maud hoppade från 12:an. På badet fanns det många jämnåriga; klasskompisar och många andra barnfamiljer.

 Maud har genom hela livet fortsatt att besöka badet så fort hon haft tillfälle. Varje år får hon ett säsongkort till badet i julklapp av sin son. Numera bor hon i Nockeby och åker kommunalt ut till Saltsjöbaden för att sola och bada.

 På solbryggan i dambadet är Maud ett uppskattat sällskap eftersom hon är en så vänlig och social person. Hon år intresserad av dem hon möter och initierar ofta intressanta samtal. Det finns ingen som är så uppdaterad som Maud och hon hänger med bättre än de flesta, i vad som händer i världen. Så även i modet. Till badet kommer  hon alltid sportigt och modernt klädd; alltid estetiskt och matchat i färg.

 Maud tycker att det mesta på badet är sig likt, som då hon kom hit för snart hundra år sedan. En skillnad hon reflekterat över är att det är färre barnfamiljer på stranden nuförtiden och det tycker hon är synd.

 Alla vi på badet, såväl badgäster som badvärdar, undrar hur en 100-åring kan besitta en sådan fysisk spänst och vara så pigg i sinnet. Maud hänvisar inte till någon mirakelmedicin utan menar att den fina luften härute och sportaktiviteterna under uppväxten bidragit till att hon alltjämt är så pass vital trots sin aktningsvärda ålder. Några mediciner är Maud för övrigt inte beroende av. Hon känner sig nog inte riktigt hemma i det prat om sjukdomar och hälsokurer som vi andra, 25 år yngre badkamrater, stundtals ägnar oss åt. Då passar hon på att, i lugn och ro, ta sig ett svalkande dopp.

 I November fyller Maud 100 år! HURRA!

 Läs mer om Maud i septembernumret av ”Saltsjöbladet” (utkom 23/9 och finns som E-tidning).

 

Styrelsen/Gudrun Söderberg