Bad genom tiderna

06-okt-2017

Hittade denna notis i Hallandsposten som ger en bild av temperaturer i Sverige från 40:talet till nu, riktigt bra läsning, som sagt det var bättre förr :-) 


Tycker det varit en riktigt bra sommar, JA, det blåser! Badet ligger nämligen vid en fjärd... "Baggensfjärden" varje dag blåser det på vid 13-15:tiden det är "Sjöbris" - Njut!!


40-talet

För 40-talisten måste det ha känts som att världskrigets vindar blåste in både oro och kyla. Decenniets tre första år såg några riktigt kalla vintrar och med undantag för juli månad 1941 var även somrarna ganska svala.

– De brukar kallas för krigsvintrarnas tid, och våren 1942 var rejält kall. Det kändes nog som att vintern aldrig ville släppa taget, säger Sverker Hellström.

Vändpunkten kom 1944 och fram till början av 50-talet var somrarna förhållandevis bra. Men snittemperaturen kom aldrig över 20 grader även om sommaren 1947 gjorde sitt allra bästa.

50-talet

50-talets början ekade sitt årtiondes föregångare med fem begynnande somrar som låg under 15-graderstrecket. Efterkrigstidens barn upplevde först ett milt klimat, men bara till en början. 1955 kom årtiondets bästa sommarmånader med snittemperaturer på runt 19 grader.

60-talet

Det började inte särskilt varmt och skönt för det Beatleshysteriska årtiondet och från -62 till och med -65 snittade temperaturerna knappt över 15 grader. Och regnade gjorde det också. I augusti -63 föll nästan 200 mm från himmelen.

– Kyla och regn hör ju ofta ihop och det såg vi mycket av på 60-talet.

Men det blev en sista varm sommar för 60-talet. På månlandningens år 1969 stegade graderna äntligen över 15. Ett stort kliv.

70-talet

70-talisterna hade det bra, kanske lite för bra. Allt började med heta julimånader och den första dippen kom -74. Men det var bara lugnet innan stormen. Värmeböljan 1975 noterade rekordtemperaturen 31 grader men sedan blev somrarna mildare. Mot årtiondets slut snittade de runt 15 grader.

80-talet

Det började helt okej. I synnerhet när somrarna -82 och -83 bjöd på runt 18 plus. Men det vände snabbt.

– Från -84 till -87 var det riktigt dåligt. Kalla somrar och kalla vintrar för den delen. Men det är ju så vädret fungerar, det går alltid upp och ner.

Och det gick till slut upp för 80-talet. Under det sista året av Hårdrockare vs Synthare-krigets tid kom en riktig kanonsommar, inledd av en ovanligt mild vinter.

90-talet

Nu var det dags för sommarbragdernas årtionde. Men det började sådär och sommaren 93 fick lov att skämmas för sitt dåliga väder. Men VM-sommaren -94 kom med en blixtsnabb räddning.

– De som växte upp på 90-talet lyckades pricka in några av de bästa svenska somrarna någonsin. Då kan vi verkligen prata om "barndomens varma somrar".

Från -94 till -97 var semestervädret riktigt bra och de som minns somrar bakom vindskyddet på Getteröns första vik, minns nog rätt. Värmeböljan -97 var också första gången på minst 100 år då augusti hade en snittemperatur på över 20 grader i Varberg.

00-talet

För dem som överlevde millenniebuggen väntade stabila somrar och ännu en värmebölja. Och den kom tidigt. 2002 välkomnade ännu en het sommar och återigen nådde augusti över 20-graderstrecket. Värmen höll i sig och under sommaren 2006 var det dags igen. Ännu en värmebölja och nästan en snittemperatur på 20 grader. 19,9 fick helt enkelt duga.

10-talet

Precis som hela 00-talet har vår senaste nutid bjudit på ganska bra somrar. Samtliga juli- och augustimånader har varit varmare än 15 grader i snitt och i juli 2014 snittade temperaturen ännu en gång över 20 grader. Siffror för årets väder finns till och med juni, som enligt Sverker Hellström var typisk svensk.

– Juni var aningen blåsigare än vanligt. Men annars var den som vanligt ostadig och växlingsrik. Svensk sommar, helt enkelt.


Over-and-out! Nu är badet nerstängt - Ses Nästa år!


//Badmästaren